In ziua de astazi multe afaceri de tip comert online apeleaza la aplicatii  si sisteme SaaS (Software-as-a-Service). Asa cum isi gestioneaza activitatea utilizand Office 365, Box si Google Apps, retailerii pot beneficia de utilizarea platformelor de tip SaaS pentru a-si gestiona mai bine procesele.

Utilizarea unei platforme SaaS pentru creare magazin online in locul unei platforme open-source poate parea o coplesitor pentru o afacere de mari dimensiuni. Nu recomand nici schimbarea platformei odata ce te-ai decis in ce directie sa iti duci afacerea. Avand in vedere ca platformele SaaS sunt totusi la inceput pe piata, exista o mutime de intrebari despre ele si cum le poti compara cu platformele open-source existente.

De aceea in acest articol iti voi arata avantajele cat si dezavantajele utilizarii unei platforme SaaS pentru creare magazin online a afacerii tale.

Ce este o platforma SaaS pentru comert electronic?

 SaaS inseamna Software as a Service, este un model de licentiere si livrare software pentru un utilizator si accesat prin internet. Platformele SaaS pentru comert electronic sunt sisteme bazate pe servere cloud iar magazinul este accesat prin intermediul unui browser web.

In trecut trebuia sa descarci fisierele Word, Power Point si sa le instalezi pe propriul calculator. Acum in timp ce unii utilizatori inca mai folosesc versiunea instalata Excel, versiunea online a programului (Office 365 sau alternative Google Docs), disponibila in cloud devine tot mai populara.

Pret SaaS pe baza unui abonament lunar

Solicitarile SaaS sunt licentiate pe baza de abonament lunar in functie de nivelul serviciului solicitat, cat si de numarul de utilizatori. Acest model de licenta este rentabil pentru comercianti, avand conexiune in timp real la platforma de oriunde exista o conexiune la internet. Exemplu de platforme SaaS ce ofera solutii de creare magazin online sunt Shopify, BigCommerce, Volution etc.

Avantajele utilizarii unei platform SaaS

Avantajul unei platforme SaaS este ca ruleaza pe serverul prestatorului de servicii de hosting, iar instalarea nu este facuta de utilizator. Furnizorul de servicii de hosting este responsabil de securitatea datelor, performanta si intretinerea aplicatiei pe server.

Poti accesa aplicatia de oriunde exista o conexiune la internet, utilizand un calculator, tableta sau telefon inteligent. Totodata poti testa aplicatia un timp in mod gratuit, pana vei incepe sa platesti.

Pretul depinde in mare masura de numarul de utilizatori. Poti opta pentru diferite niveluri de pachete disponibile, in functie de nevoile companiei tale. Nu vei primi in schimb un software, deci codul sursa nu iti va apartine, iar mentenanta va fi efectuata telefonic sau prin email.

Un alt avantaj este ca nu depinzi de un contract pe termen lung, platesti lunar, astfel ca daca vrei sa renunti la utilizarea software-ului o poti face oricand. Deasemenea poti testa o varietate de aplicatii SaaS pana vei gasi una care sa te avantajeze.

Provocari si riscuri urilizand SaaS

Utilizand SaaS trebuie sa fii sigur de riscurile si provocarile pe care le vei intampina pentru a beneficia de produs cat mai mult asa cum iti este livrat.

Asemena celorlalte servicii in cloud, este nevoie ca aplicatia sa ruleze in permanenta, pentru ca utilizatorul sa o poata folosi in orice moment in functie de necesitati. Deasemenea furnizorul isi ia obligativitatea sa mentina software-ul actualizat, introducand functii si metode de securitate puternice. Totusi ecista posibilitatea sa existe intreruperi neasteptate de functionare a serviciilor.

Utilizand SaaS te poti astepta oricand sa nu ai acces la aplicatie, acesta fiind unul din problemele programelor aflate in cloud. Pierderea controlului se poate intampla atunci cand furnizorul de servicii adopta o noua versiune a unei aplicatii, insa clientul nu este pregatit sa efectueze o astfel de modificare sau nu doreste sa suporte costurile de instruire a utilizatorilor pentru noua versiune.

Trecerea la un nou furnizor de SaaS presupune o sarcina destul de grea atunci cand trebuie sa muti fisiere destul de mari pe internet catre un nou furnizor.

Protectia datelor  si securitate SaaS

O alta problema a sistemelor cloud o reprezinta protectiua datelor si securitatea. In cazul unor atacuri cibernetice, daca un furnizor SaaS se confrunta cu o situatie de incalcare a drepturilor de utilizare a datelor el poate compromite siguranta afacerii tale.

Un alt risc este atunci cand aplicatiile SaaS ar putea fi gazduite departe de locul in care se afla utilizatorii, iar problemele legate de distant afecteaza timpii de raspuns.

Concluzie

Daca vrei mai multe informatii legate de platformele SaaS si care este diferenta intre SaaS si o platforma Open-Source ma poti contacta. Alegerea iti apartine in ce directie doresti sa iti indrepti afacerea in mediul online.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *